Coreal Headquarters

LOCATION / LEÓN, SPAIN

YEAR / 2008

ARCHITECTS / MYRIAM LÓPEZ-RODERO, JAVIER GARCÍA-RIVERA & CRISTINA NAVAS

SURFACE / 900 m2

ALL DESIGN PHASES

​The commission was to build the main offices of an aluminium refinery.

The project responds to the need for the building to be an emblem of the company, on one hand, and a functional building with a complex and diverse program on the other.

The program can be defined in four different areas: administrative zone, education area, laboratories and dressing rooms.

The building is attached to the refinery on two sides, has a square floor plan and a surface of 900m2.

The concept of the project is to create a central patio to give light to the different areas as well as to provide a protected outside space. The courtyard is 8 by 10 meters located in the center of the building, following the modulation of the steel structure.

The different programmatic zones are organised around the inner patio, the circulation spaces evolve around it; they enjoy from the light, the natural ventilation and the vegetation of the courtyard. Except the dressing rooms, only allowed to the factory workers,  that are only accessible through the service corridor.

As a concept for the design of the interior space a number of small volumes with “warm” materials contrast with the big spaces and “cold” materials typical of an industrial activity.

Six wooden boxes are designed for six strategic places in the building: one in the entrance, the second in the access to the patio, another one serves as an archive room for the administration, a forth one to host the server and a double one that contains the extractor and important work material. The last box is connected to the exterior on the southeast elevation, it is the office that buys and sells aluminium.

For the outside enclosure a double layer has been designed: a first inner brick wall and an exterior aluminium one.

On the northeast elevation the two layers are two meters apart, generating a corridor connected to the main entrance.

On the southeast elevation, the two skins are joined creating a ventilated facade.